3. Wokijada - open-air natjecanje u kuhanju u woku

Dvadesetak potpunih kuharskih amatera protekli se vikend po treći puta sastalo i ukrstilo kuhače u borbi tko će biti najbolji u pripremi jela iz woka! Natjecalo se deset ekipa u dvije kategorije: glavno jelo i desert. Natjecatelji nisu bili obavezni kuhati jela koja su namijenjena za wok, tako da su se u woku mogli vidjeti škampi na buzaru, tirkizni rezanci, bolonjez, pomfrit i druga zanimljiva jela.

Propozicije natjecanja definirao je glavni organizator Wokijade, Dinko Šimenc, no kako ih se nitko nije držao, 3. Wokijada neslavno je završila. Naime, bodovi koje su natjecatelji međusobno dodjeljivali jedni drugima javno su se zbrajali, prilikom čega su uočene brojne nepravilnosti, kao i neozbiljnost ocjenjivača, zbog čega je Wokijada naposljetku i poništena.

– Najveći propust je to što smo ocjenjivačke listiće morali potpisivati – zaključila je jedna natjecateljica koja je svima dala maksimalan broj bodova kako se ne bi nikome zamjerila. Zbog poništenja, ovaj jedinstveni kulinarski invent će tako biti ponovljen još ove godine, a natjecatelji koji se žele na njemu pojaviti morat će dati javnu prisegu o ozbiljnom pristupu woku.

Spomenimo i da će ova 3. retroaktivna Wokijada, osim po svađama između natjecatelja, ostati zapamćena po brojnim obradama hitova na temu woka, poput „Take a wok on a wild side“, „Wok me baby“, „Wok on by“ i brojnih drugih, koje je na akustičnoj gitari izveo legendarni prošlogodišnji pobjednik 2. Wokijade, Jura Geci. Napomenimo kako je ovogodišnja wokijada bila međunarodnog karaktera, obzirom da su sudjelovali natjecatelji iz Finske i Francuske, pa dogodine organizatori očekuju i logističku i financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice.