14. Šparogada u Kaštelu

Proteklog vikenda se održala 14. Šparogada u Kaštelu.

Zadnji dan 14. Šparogade u Kaštelu, na Prvi maj, bio je prepun sportskih, gastronomskih, ali i kulturnih događanja. Nedjeljno jutro bilo je u sportskom duhu. Pješačenjem po kaštelanskim puteljcima u organizaciji HPD Ćićarija iz Buja, brojni su planirari i rekreativci krenuli tim trosima, tradicionalnim kaštelanskim puteljcima kojima su se i u prošlosti brale šparoge. Trosi predstavljaju također jedan simbol Kaštela, a članovi planinarskog društva radosno su ih otkrili svim sudionicima pješačenja.

Nakon svete mise Ottave, svečano je otvorena izložba radova djece Osnovne škole M. Balota  te Dječjih vrtića Buje, odjeljenja Kaštel. U likovnu radionicu se uključilo mnogo djece. Ovaj dio programa vodili su učitelji iz OŠ M.Balota iz Buja - Područna škola Kaštel, Marija Ražman i Gerald Brozolo te odgajateljica Stanka iz Dječjeg vrtića Buje - Područno odjeljenje Kaštel.

Klaudija Babić Rihter, profesorica OŠ M.Balota, izjavila je kako su svi vrlo zadovoljni Dječjom šparogadom, biciklijadom i likovnom radionicom, koja je realizirana zahvaljujući trudu i entuzijazmu svih članova organizacijskog odbora i naravno, zahvaljujući dječici učesnicima.

Uslijedila je izložba istarskog tovara, a djeci je bilo omogućeno da jašu ponije. Old timeri su preplavili parking ispred Doma Malotija i tako privlačili poglede posjetitelja Šparogade.

U popodnevnim satima, uz zvukove limene glazbe Zajednice talijana Buje, pripremala se i megašaprogada na kaštelanski način. Kuhari Albino Marušić, Klaudio Kramesteter i Sebastian Jakac pripremali su palentu sa umakom od divljih šparoga po starim receptima te tradicionalnu fritaju sa šparogama i pancetom. Više od 250 porcija podijeljeno je posjetiteljima koji su željeli kušati domaće delicije. Pijat nije imao cijenu, ali se mogla ostaviti donacija u novcu koja će se uručiti Dječjim vrtićima u Kaštelu.

Nakon dodjele nagrada za najdužu šparogu i najljepši mac šparoga te dodjelu priznanja učesnicama u kuharskom natjecanju, moglo se uživati u kulturno umjetničkom programu uz mješovite zborove OŠ M.Balota Buje, Zajednice talijana Kaštel i zbog Vox Siparis iz Umaga te nastup polaznika Dječjeg vrtića Kaštel. Večer uz ples priredili su Eureka Band.

Organizatori manifestacije u Kaštelu jesu: Mjesni odbor Kaštel uz potporu Grada Buja, Turistička zajednica Grada Buja, kulturno umjetničko i športsko društvo Lipa Kaštel, Zajednica talijana Kaštel, Istarska županija i Turistička zajednica Istarske županije.

 

D. Gojković

Objavljeno: Utorak, 3 Svibanj, 2011 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box