Coca-Cola vs Pepsi: zanimljiva priča iza ozloglašenih Cola ratova

Rivalstvo između Coca-Cole i Pepsija je legendarno. Iako se rat zahuktao tokom Pepsi Challengea 1975. koji je najavio Coca-Colin New Coke Debakl, dva brenda su u sukobu više od stoljeća. Nije riječ samo o razvoju produkta. Stvari ponekad postanu osobne, što se odražava na njihovom marketingu.

Prošle godine je Pepsi iskoristio jednu od Coca-Colinih omiljenih maskota – polarne medvjede i Djeda Božićnjaka. Sukob se čak proširio i na medije. Kako je do toga došlo? Na CnnTees blogu složena je infografija pod nazivom "The Soda Wars" koja sadrži sve što ste ikad htjeli znati o povijesti Coca-Cole i Pepsija.

Saga počinje 1886., kada John S. Pemberton razvija originalni recept za Coca-Colu. Pepsi je 13 godina kasnije izmislio farmaceut Caleb Bradham. Iako je baza recepta malo drugačija, ono što daje okus oba pića gotovo je identično; cimet, limun, naranča, korijander...

Coca-Cola je već prodavala milijune galona godišnje kad je Pepsi tek nastao. Već 1892. Asa Candler kupuje Coca-Colu i počinje ju prodavati. 1900. Hilda Clark postaje prvi celebrity koji prihvaća Colu. Već četiri godine poslije, prodaje se preko milijun galona Cole godišnje. 1906. Cola se počinje proizvoditi u Kanadi, Kubi i Panami, a započinje i 50 godina duga suradnja s D'Arcy Advertising Company.

Coca-Cola je razvila prepoznatljivu zakrivljenu bočicu, pridobila velike ulagače i proširila se u Europu. U međuvremenu, Pepsi je bankrotirao zbog Prvog svjetskog rata. 1907. Coca-Cola počinje korisiti sportaše u reklamama, počevši sa igračima baseballa. 1910. Pepsi ima franšize u 24 države SAD-a i prodaje više od 100 000 galona godišnje. 1912. Coca-Cola se počinje proizvoditi i u Filipinima. Tri godine poslije dizajnirana je prepoznatljiva Coca-Cola bočica, a još godinu nakon Asa Candler odlazi iz kompanije da bi postao gradonačelnik Atlante. 1919. Coca-Cola otvara postrojenja u Europi; u Parizu i Bordeauxu. Grupa biznismena na čelu s Ernestom Woodruffom kupuje Coca-Colu za 25 milijuna dolara. 1923. Woodruff je izabran za predsjednika kompanije, gdje ostaje idućih 60 godina. Iste godine Pepsi bankrotira zbog posljedica politike raspodjele šećera još iz Prvog svjetskog rata.

 

 

Pepsi bankrotira opet nakon osam godina, ali ovaj put se oporavlja. 1928. Pepsi-Cola trademark je prodan Craven Holdings Corp i sjedište se seli u Virginiju. 1931. Pepsi bankrotira po drugi put. Charles G. Guth, predsjednik tvrtke Loft Inc (lanac dućana sa slatkišima), prestaje prodavati Coca-Colu u svojim dućanima i uvodi Pepsi. Dvije godine poslije, Pepsi se udvostručuje; sada se prodaju bočice od 375 ml za 5 centi. 1938., Coca-Cola se prodaje i u Australiji, Austriji, Norveškoj i Južnoj Africi. Pepsi-Cola zapošljava Waltera S. Macka kao predsjednika.

Tokom Drugog svjetskog rata Pepsi je pojačao reklamiranje i počeo prodavati piće u limenkama.

1939. Pepsi snima prvi ikad reklamni jingle "Nickel Nickel" (preimenovan u "Pepsi-Cola Hits the Spot), prodajući preko milijun kopija za jukebox. Na početku Drugog svjetskog rata, 1940., Pepsi kupuje plantažu šećera na Kubi da bi izbjegao ratne racije za šećer. Godinu dana kasnije, prihvaća novi crveno-bijelo-plavi logo kao podrška amerčikim vojnicima na ratištu. 1945. Pepsi se počinje prodavati u limenkama. Iste godine "Coke" postaje registrirani trademark Coca-Cole. 1946. prvo podizanje cijene Coca-Cole od 5 centi označava kraj takozvane "nickel Coke".

U pedesetima, Coca-Cola se počinje reklamirati na TV-u dok Pepsi stvara novi brend da bi držao korak.

1950. emitirana je prva Coca-Colina TV reklama na Dan zahvalnosti na CBS-u. Iste godine je supruga predsjednika Pepsija (filmska zvijezda Joan Crawford) zaslužna za promjenu smjera reklamnih kampanja od vrijednosti na lifestyle. 1953. "Coke Time" debitira na radiju i televiziji i pjesma postaje popularna odmah. 1956. McCann Erickson Inc. zamjenjuje D'Arcy kao Coca-Colina službena reklamna agencija. 1958. Pepsi lansira poznatu "swirl" bočicu i "Be Sociable, Have a Pepsi" kampanju. Pepsi je sad dostupan u 120 zemalja.

Coca-Cola odlučuje postati javna kompanija 1962. ponesena uspjehom Spritea, koji će postati jedan od njenih najuspješnijih brandova.

Coca-Cola se 1959. Proizvodi u 1700 postrojenja u više od 100 zemalja. U isto vrijeme, slike potpredsjednika Nixona i sovjetskog premijera Hruščova kako piju Pepsi u Moskvi dospijeva na sve naslovnice. Uz to, lansirana je i prva reklamna kampanja koja cilja na mlade sa sloganom"Pepsi, za one koji misle mlado." 1960. Coca-Cola kupuje The Minute Maid korporaciju. !961. Coca-Cola je prvi put pojavljuje u filmu "One, Two, Three." Sprite je pušten u prodaju u veljači. Pepsi lansira novu kampanju. Iduće godine Coca-Cola postaje javno društvo s vrijednošću 101 dolara po dionici.

Pepsi se spojio s Frito Lay kompanijom sredinom 60-ih da bi kreirao PepsiCo i tako pripremio pozornicu za današnji rat. Pojavljuju se i dijetna pića, stvarajući potpuno nov segment u industriji bezalkololnih pića.

1963. pojavljuje se prvo dijetno piće, TaB. "Sve je bolje uz Colu" reklamna kampanja počinje. 1964. Lansiran je i dijetni Pepsi, a jingle za reklamu, "Girlwatchers", postao je tako popularan da je dosipio na Top 40 ljestvicu. Pepsi kupuje Mountain Dew i uvodi slogan "Yah-Hoo, Mountain Dew!" 1965. Coca-Cola sponzorira prvi animirani televizijski specijal, "Božić Charlieja Browna". Predstavljena je Fresca. Pepsi počinje totalnu komercijalnu distribuciju pića u limenci i udružuje se sa kompanijom koja proizvodi slane grickalice, Frito-Lay, oformljujući PepsiCo. 1966. Pepsi počinje s prvim operacijama u Istočnoj Europi i Japanu i uvodi Doritos na tržište SAD-a. 1969. Coca-Cola uvodi novi crveno-bijeli izgled i lansira novi slogan; "To je prava stvar." Pepsi također mijenja vizualni izgled i uvodi novi slogan kako za Pepsi, tako i za Mountain Dew.

 

 

Rast vrijednosti dionica kroz godine govori mnogo toga. Pepsi je uspješno ušao na tržište grickalica i to mu je mnogo pomoglo, pogotovo u zadnjem desetljeću. Coca-Cola je ostala striktno u napicima. Trenutno im dionice imaju podjednaku vrijednost.

Coca-Cola ima mnogo uspješnih brandova, a 15 ih je ostvarilo dobit od preko milijardu dolara. Neki od Colinih brandova su i TaB, Nestea, Minute Maid, CapriSUn, Bimbo, Rockstar, Powerade, Fresca itd.

 Iako Pepsi pića nisu toliko jak brand, industrija grickalica je ogromna. Tako Pepsi posjeduje brandove Tropicana, Sun Chips, Ruffles, Mountain Dew, Lay's, Doritos, 7 Up, Cap'n Crunch itd.

Coca-Cola ima veći udio u tržištu samog pića, ali Pepsi ipak ima veću zaradu zbog više poslovnih područja interesa. Tako Coca-Cola zauzima 42% na tržištu pića, a Pepsi 31%. S druge strane, Coca-Cola zarađuje 35.2 milijarde dolara godišnje, a Pepsi 57.8 milijardi, unatoč činjenici da Coca-Cola troši 2 milijarde dolara za reklamiranje, a Pepsi tek 1.1 milijardu.

Oba branda imaju celebritije na svojoj strani. Tako su Coca-Colu reklamirali između ostalih: Penelope Cruz, Courtney Cox Arquette, Mya, Marc Anthony i mnogi drugi.

Pepsi su reklamirali: Eva Mendes, Michael Jackson, Jennifer Lopez, Beyonce itd.

Logo obje tvrtke se mijenjao tokom godina. Današnji logo obje firme poprilično se razlikuje od onog prvog pred više od sto godina.

Obje  tvrtke prihvatile su digitalno doba i mogućnosti oglašavanja koje ono nudi, no Coca-Coli ide  bolje. Pepsi ima više zaposlenika, 294 000 naspram Colinih 139 600, ali Cola ima više fanova na Twitteru i Facebooku; 391 248 i 34.8 milijuna naspram Pepsinih 142 766 i 6 milijuna.

 

Objavljeno: Ponedjeljak, 27 Veljača, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box