Vinistra odabrala 40 najboljih restorana u Istri i na Kvarneru

U petak je u okviru programa Vinistre u dizajnerskom hotelu Lone u Rovinju proglašeno 40 najboljih restorana Istre i Kvarnera. Završna je to faza ciklusa odabira najboljih po regijama u sklopu nacionalnog projekta Dobri restorani. Galerija - VINISTRA!

Nakon proglašenja u gradu Zagrebu, središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji i Podunavlju i Dalmaciji došao je red i na najuzbudljiviji gastronomski kutak Hrvatske, regiju Istru i Kvarner. Četrdeset najboljih po prikupljenom broju glasova, tijekom procesa odabira, primilo je priznanja od organizacijskog odbora izbora koji organiziraju Jutarnji list i poduzeće Vinart u partnerstvu sa Zagrebačkom bankom.

Na samom vrhu liste najboljih našli su se restorani Plavi podrum iz Voloskog, Batelina iz Banjola kod Pule, te Le Mandrać iz Voloskog. Cjelokupna lista najboljih nudi jako zanimljiv omjer raznih kategorija restorana, jer su dovoljan broj glasova da bi ušli na finalnu listu osvojili donekle očekivani prestižni i luksuzni restorani poput San Rocca iz Brtonigle, Wine Waulta iz Rovinja ili Bevande iz Opatije, kao i neke neočekivane kultne konobe ili agroturizmi poput Astaree iz Brtonigle ili Tončića iz Oprtlja.

Domaćin dodjele bili su restoran hotela Lone u Rovinju i njihov chef švicarskog podrijetla Priska Thuring, te Agrolaguna Poreč koja je svoja vina sparila s Priskinim jelima. Renomirani chef Priska Thuring, supruga još poznatije kuharske zvijezde Tomislava Gretića, priredila je vlastitu viziju istarske kuhinje u kojoj su se našli za Istru netipični sastojci poput lososa, pljukanaca ili uzgojene šparoge.

 

(izvor: jutarnji.hr)

 

Izbor Dobri restorani organiziran je demokratskom metodom glasanja od strane nominiranih glasača koji uglavnom dolaze iz svijeta gastronomije ili je jako dobro poznaju. Glasači koji su kreirali ovu listu su restorateri, chefovi, gastroblogeri ili novinari, poslovni ljudi i poznavatelji dobre hrane. Daklo generalno, dvije skupine ravnopravno.

Ona koja zastupa ponudu i kojoj je istovremeno onemogućeno glasanje za sebe, te druga koja zastupa potražnju, to jest gosti restorana. Kako bi se izbjegao klijentelizam ili bilo kakva vrsta pogodovanja stvorena je baza od 300 stručnih i ravnopravnih glasača, a da bi se izbjeglo navijanje i lobiranje, glasanje je obavljeno tajno putem softvera posebno napravljenog za tu namjenu. Završno regionalno proglašenje najboljih restorana je tek prva faza cjelokupnog projekta Dobri restorani.

Kao posljedica izbora uskoro slijedi knjiga vodič kroz dobre restorane, a zatim i višejezične softverske aplikacije koje će građanima i turistima biti stalno na raspolaganju za dobivanje potrebnih informacija, te savjetodavac pri izboru pojedinog restorana.

 

(preuzeto: jutarnji.hr)

Objavljeno: Ponedjeljak, 14 Svibanj, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box