Sladoled poskupljuje 10% radi problema s usjevom vanilije?

Analatičari strahuju da bi cijena sladoleda mogla porasti za 10% jer usred smo krize usjeva vanilije. Iako zvuči kao šala, ne radi se o još jednom zaostatku prvog travnja.

Veleprodajne cijene porasle su za 20% samo u protekla dva mjeseca, a takvo će povećanje pogoditi tisuće proizvođača hrane i pića, s posebnim naglaskom na proizvođačima sladoleda. Analitičari se pribojavaju da bi cijena mogla i dalje rasti što bi u konačnici moglo značiti i porast od 10%. 

"Svjetske se zalihe troše i stigli smo do točke kada je izvjesno da će cijene naglo porasti", rekao je Nick Peksa, direktor razvoja poslovanja tvrtke za tržišnu analizu Mintec. 

Vanilija pogodna za jelo, poznata i pod imenom "crna vanilija", uzgaja se u malom broju zemalja što njenu cijenu čini izuzetno osjetljivom. Naime, Madagaskar je najveći proizvođač drugog po redu najskupljeg začina na svijetu (na prvom se mjestu nalazi šafran). Tu su još Indija, Indonezija i Meksiko, a Meksiko je zabilježio pad proizvodnje od čak 90%, prenosi Telegraph.

Madagaskar je pak prošao neokrznutih usjeva što ih pretvara u prave monopoliste na ovom tržištu, a uzmemo li u obzir i podatak da je cijena vanilije porasla za 10 do 15 dolara po kilogramu, bit će ovo odlična godina za njih.

Međutim, proizvođači sladoleda nisu jedini koje će ova kriza pogoditi. Tu su i proizvođači bezalkoholnih pića, lijekova i parfema. U svakom slučaju, bit će ovo teško ljeto. 

(preuzeto: index.hr)

Objavljeno: Srijeda, 4 Travanj, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box