Kako doći do povećanja prodaje u vašem objektu?

Resturant & Bar marketing, upravljanje ljudskim resursima i edukacija / trening djelatnika su međusobno usko povezani. Sigurno ste već čuli kako dobar marketinški potez može ubrzano upropastiti loše poslovanje nekog objekta.

To se može objasniti i na ovaj način: zamislite da ste vidjeli reklamu za neki lokal gdje još niste bili i odlučili ga posjetiti, a kad ono razočaranje. Ni lokal, ni usluga, ni osoblje nisu blizu onome što stoji u reklami. Vi se sigurno nećete više vratiti u taj lokal i plus to govoriti ćete svojim prijateljima i poznanicima o lošem iskustvu s tim lokalom.

Upravo iz tog razloga vlasniku lokala bi bilo bolje da je novac investirao u poboljšanje i unaprijeđenje usluge nego u marketing. Tako bi imao najveći povrat na uložena sredstva nego ovako. Iz tog razloga kontinuirana edukacija/trening djelatnika je ključna komponenta restaurant & bar marketinga.

Neophodno je organizirati kontinuirani program gdje će naglasak biti stavljen na unaprijeđenje i poboljšanje usluge te na kompetentnost samog osoblja. Poželjno je uključiti komponentu marketinga u edukaciju/trening jer na taj način osoblje lokala postaje najbolji promotor marketinške kampanje.

Povećanje prodaje

Kada je riječ o povećenju prodaje svi mogući načini mogu se svrstati u jednu od slijedećih metoda:

a) Privlačenje novih gostiju

Proces povećanja prodaje putem privlačenja novih gostiju je najskuplja moguća metoda. U usporedbi s ostalim metodama ova je skuplja čak 10 puta. Normalno, svi znamo da je nemoguće povećati frekvenciju posjeta bez posjetitelja, pa se zato ova metoda najčešće koristi prilikom otvorenja novog objekta. Nakon što smo stvorili bazu posjetitelja možemo se koncentrirati na preostale metode.

b) Povećanje frekvencije posjeta

Tu se radi o tome koliko često svaki pojedini gost posjećuje vaš objekt. Bitno je da se uspostavi jedna posebna vrsta odnosa i lojalnosti između gosta i objekta. Gledajmo to ovako: recimo da ste vlasnik jednog pizza-cut objekta gdje svaki vaš gost posjeti vaš objekt jednom u 30 dana. Kada bi uspjeli povećati frekvenciju posjeta na 2 posjeta u 30 dana vaša prodaja bi se udvostručila!

c) Prosječna potrošnja po gostu

Neizostavno je redovito provjeravati iznos prosječne potrošnje po gostu. Povećanje prodaje putem ove metode ima značajnu ulogu. Može se uočiti smanjenje prosječne potrošnje po gostu te pravovremeno reagirati. Pored toga, analizom prosječne potrošnje po gostu možemo kvalitetno utjecati na njeno povećanje putem povećanja cijena, raznih akcija, happy hour-a i slično. 

d) Grupne ili individualne posjete

Kao što piše u nazivu radi se o tome da li Vaši posjetitelji dolaze sami, pojedinačno, ili u grupicama po dvoje, troje itd. Nebitno o kojem broju se radi nastojite motivirati posjetitelje da dolaze u što većem broju, da dovode što više svojih prijatelja. A da bi to postigli morate svoju ugostiteljsku ponudu i ambijent tome i prilagoditi.

Povećanje prodaje je velika želja i još veći izazov za svakog ugostitelja. Ono zahtjeva puno pažnje i analize prije poduzimanja bilo kakvih akcija.

 

de Costa