Restaurant & bar marketing: Šminkanje terasa

Čim provire prve proljetne zrake sunca to je znak ugostiteljima da započinje sezona terasa. Dosta je bilo sjedenja u zagušljivim i zadimljenim prostorima, vrijeme je za sunčane naočale i ispijanje kave na suncu.

Upravo je proljeće idealno vrijeme za zamjenu starih sjedećih garnitura za terase novima. Stare, izbljedele i oštećene garniture najbolje je zamijeniti novima, trendovskim garniturama u novim svježim bojama. I ove godine su u modi garniture od umjetnog ratana s jastucima u bijelim, narančastim ili ljubičastim bojama. Zamijenite stare plastične stolice i stolove te pokušajte stvoriti ambijent lounge bara, zasigurno će vam se isplatiti.

Pred neko sam vrijeme razgovarao sa vlasnikom jedne firme koja se bavi opremanjem ugostiteljskih objekata koji kaže da mu je proljeće najjači period. Svi traže nešto novo kako bi uredili i osvježili svoj ugostiteljski objekt. No međutim, to često i nije tako lagan zadatak. Nije baš zgodno zamijeniti sjedeće garniture, a ostaviti stare stolove ili obrnuto.

Pored toga, javlja se (a moramo priznati sada već učestalo) pitanje kupiti kineski ili EU proizvod?! Nakon što konačno odaberete novi model garniture slijedi odabir materijala i boje za jastuke. Nemojte se odlučiti za neke "evergreen" boje, jastuci su potrošna roba, a njih je najbolje mijenjati jednom godišnje - najbolje u proljeće.

U svakom gradu postoji nekoliko krojačkih i tapetarskih obrta koji će vam po prihvatljim cijenama ponuditi jastuke za garniture. Uz garniture najbolje pašu jastuci od linena ili jute, a alternativa može biti microfibra. Ugostitelji se najčešće opredjeljuju za microfibru radi jednostavnog održavanja i cijene, ona je jeftinija od linena.

Naš odabir je linen, puno bolje paše uz ratan. Ukoliko ste prošle sezone nabavili nove garniture za terase nije na odmet promijeniti barem jastuke za iste. Jastuci se brzo zaprljaju i onda kvare cijelokupni dojam, a nisu skupi. Često možete dobiti reklamne jastuke vrlo povoljno ako ne i besplatno, a tu i tamo koji suncobran.

de Costa