Restaurant & bar marketing: Ključ uspjeha

Restaurant & Bar marketing su istovremeno i znanost i umjetnost zavijeni velom tajni za velik broj vlasnika i voditelja ugostiteljskih objekata. U ovom članku marketing tim IZLASCI.net portala pokušat će vam objasniti neke provjerene marketinške tehnike i odgovoriti na mnoga učestala pitanja.

Ključ uspjeha svakog Restaurant & Bar marketinga je:

a) Stvaranje vlastitog branda

U zadnje vrijeme se mnogo priča o važnosti i značaju stvaranja vlastitog branda, ali nitko ne objašnjava što je to zapravo brand i kako se on stvara. Brand je obećanje. To je sve ono što vaši klijenti očekuju od vašeg ugostiteljskog objekta. Stvaranje branda nije ništa drugo nego popunjavanje praznine između vašeg obećanja i onog što stvarno pružate vašim klijentima. Snažan brand karakterizira jaka poveznica između obećanja i izvršenja.

b) Marketinško pozicioniranje

Efektivno marketinško pozicioniranje uključuje involviranje vaše jedinstvene prodajne propozicije. Jedinstvena prodajna propozicija je ono što samo vaš ugostiteljski objekt posjeduje i nudi. To je točka razlikovanja od konkurencije… Konkurencija to ili ne nudi ili nema.

c) Marketinško istraživanje

Efektivni marketinški potezi temelje se na dobrom poznavanju tržišta, aktualne tržišne situacije, klijenata, konkurencije te vanjskih čimbenika koji utječu na vaše poslovanje. Marketinške akcije bi trebale obuhvatiti sve navedene čimbenike u jednu sveobuhvatnu strategiju. Čak niti velike kompanije, kao što je npr. Coca-Cola, ne mogu si priuštiti reklamiranje svim ciljanim skupinama. Iz tog razloga kvalitetno marketinško istraživanje omogućava vam veću efikasnost u oglašavanju.

d) Analiza Menu-a

Poželjno je da se svakih 6-12 mjeseci provodi analiza vašeg menu-a. Analiza mora obuhvaćati analizu profitabilnosti i konkurentnosti. Kako bi održali ponudu vašeg objekta uvijek svježom, atraktivnom, ali i profitabilnom, morate točno znati koliko promet ostvaruje svaki vaš pojedini artikl. Gledajte to tako kao da svaki artikl u vašoj ponudi mora zaslužiti i opravdati svoje mjesto na menu-u

Marketing budžet

Poželjno je da svaki ugostiteljski objekt izdvaja 5% prihoda od prodaje za marketing. Također je poželjno da se ta sredstva ulažu proporcionalno o ostvarenom prometu. To znači, ako su srpanj i kolovoz vaši najunosniji mjeseci, tada bi trebali u tom periodu naviše sredstava i izdvajati. Lovi tamo di ima ribe. Većina ugostitelja smatra da upravo u onim mjesecima u kojima im je naslabiji promet bi trebali najviše izdvajati za marketing. Budimo realni, sigurno postoji konkretan razlog zašto vam je u određenom periodu slab promet i ako ne znate koji je točan razlog, svaka veća investicija u marketing je bacanje novaca. Restaurant & Bar marketing ne mogu promijeniti ponašanje ljudi, ali mogu do određene mjere utjecati na njih. Novac ulažite tamo gdje vam je osiguran najbolji povrat uloženih sredstava.

Žalosno je, ali i istinito da oko 80% budžeta ugostitelji odvajaju za privlačanje novih posjetitelja. Ovakvi postupci općenito imaju najslabije rezultate jer najveći dio sredstava odlazi upravo medijima masovnog oglašavanja. Pokušaji privlaćenja novih posjetitelja su 5-10 puta skuplji od recimo reklamiranja novog pića u ponudi, happy hour-a i sl. Restaurant & Bar marketing se na žalost najčešće svodi na to što konkurencija radi, a ne što je najefikasnije i najefektivnije.

Kako provjeriti uspješnost Restaurant & Bar marketinga?

Ako ne vidite direktnu povezanost između vaših marketinških akcija i povećanja prihoda onda te akcije ne djeluju. Radije ih prekinite na vrijeme nego nakon što uzalud potrošite sredstva koja ste mogli usmjeriti negdje drugdje.

Najbolji način za provjeru uspješnosti Restaurant & Bar marketinga je pomoću grafikona. To je metoda koju savjetujemo svim ugostiteljima. Jednostavno se promatra period po period i utvrđuje korelacija između prihoda od prodaje i marketinga. Iznenadili biste se u koliko slučajeva najčešće ne postoji nikakva povezanost između prihoda od prodaje i marketinga.

Lokalni marketing

Lokalni marketing se može definirati kao filozofija koja nastoji stvoriti svojevrsnu zaštitu od konkurencije na način da se unaprijedi odnos i povezanost klijenata i zaposlenika bez oslanjanja na sredstva javnog oglašavanja i sl. Radi se zapravo o svim onim elementima koje smo maloprije spomenuli u tekstu. Vaša prednost pred konkurencijom može biti upravo u lokalnom marketingu – konkurencija ne zna za njega ili ne poduzima efikasne mjere za njegovo provođenje. Ugostiteljstvo je zapravo idealno okruženje za lokalni marketing koji pokazuje najbolje rezultate.

 

Želite li i vi konkretne rezultate, javite se marketing odjelu IZLASCI.net portala i uđite u krug onih koji konstantno rastu i ulažu u sebe!

marketing@izlasci.net

 

de Costa

Objavljeno: Ponedjeljak, 9 Svibanj, 2011 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box