Kolumna: Pleši, pleši, pleši

Nakon što naučih, savladah i ownah i posljednju čagu (nevjerojatno senzualan, ali zeznut cha-cha-cha), i službeno je završio dvomjesečni plesni tečaj pod vodstvom jednog od najvećih careva na Kvarneru (neka zasad ostane anoniman, potražite ga sami).

Odlična ekipa sastavljena od mladih, ali i onih hrabrih u zlatnim godinama, al što je još zanimljivije, ekipa obavijena pozitivom, svježim humorom te protkana većinom brojčano jačim simpatičnim, pristojnim mladićima iznenađujućih plesnih sposobnosti, gdje smo se mi cure ponekad mogle posramiti.

Definicija plesa mogla bi se sumirati ovako – pokretanje tijela u ritmu muzike za ples, i to pojedinačno, u parovima ili skupinama. Još od spiljskog života, ples je služio najprije kao iskazivanje reakcija i emocija na nekoga ili nešto, za dozivanje bogova ili kiše, a tek kasnije, u novije doba, počeo se tretirati kao ozbiljan sport i hobi, odnosno izvrstan ispušni ventil.

Motoričke reakcije, kao posljedica praćenja taktova glazbe, nakon uzastopne repeticije poprimile su određen ritmički obrazac i pretvorile se u ples, odnosno – različite vrste plesova.

 

 

Jedan od prvih i najznačajnih glumaca na velikom platnu, legenda Gene Kelly zaslužan je za ''promociju'', odnosno populariziranje takozvanog step plesa, a njegova izvedba zaljubljenog frajera koji, zanesen i opijen ljepotom jedne djevojke, pjeva i pleše dok lijeva k'o iz kabla, slovi za jednu od najljepših ikada u povijesti filmske industrije.

 

Do danas se razvilo mnogo vrsta plesova, a najčešće ih se generalizira u nekoliko skupina:

- latino-američki (nabijeni senzualizmom, kao što su to salsa, bachata, samba, rumba)

- klasični (društveni) plesovi (valcer, tango i ostale dvoranske spike)

- boogie plesovi (disko čage u stilu Jaggera i Travolte poput rock 'n' rolla, disco hustlea)

- tradicionalni plesovi (ono za vjenčanja i feštice - polka, paso doble, potresujka)

- pomodni plesovi (twist, lambada, reggaeton, bossa-nova)

- street dance (''step up'' spike poput hip hopa, breakdancea, housea)

 

Kako nam plesni instruktor zna često isticati, ples je jedan od onih sportova kod kojeg su svi mišići totalno aktivni i u sprezi, pa brijem da je tijelo strastvenog ili profi plesača vizualno nešto najnajnaj. Tako je i vječna seks ikona Patrick Swayze 80ih godina u jednom od najslađih romantičnih filmova ikad, ''Prljavom plesu'' proširio prljavo (ali ne i vulgarno) navlačenje te opustio mladalačke umove da slobodnije ''mlataraju'' po densfloru.

Tu je i kralj popa - Michael Jackson, koji je svojim vječnim ''moonwalkom'' zapečatio pop kulturu za vjekove i ostavio sljedbenike i štovatelje svoje čage po cijelom svijetu.

 

 

Moderni, odnosno suvremeniji ''ulični'' plesovi također postaju sve popularniji, pogotovo nakon ekspanzije filmova na tu temu, što je super, jer bilo kakvo poticanje mladeži na takvu vrstu društvene aktivnosti briljantno je za psihofizičku kondiciju.

Dokazano je kako ples poboljšava kardioaktivnost, držanje tijela, cirkulaciju, metabolizam i koordinaciju, smanjuje depresiju i višak kilograma, ali i rizik od Parkinsove bolesti i inih tegoba.

 

 

Stoga, bilo da šaflate s kutijom na glavi ili se njišete na Beethovenovu Mjesečevu Sonatu, lomite čaše na lokalnoj fešti ili uz Cecu Aleksić u cajkaroškom bircu, mrdate guzom na zumbi da skinete kile prije ljeta ili odvaljujete na Davida Guettu u nekom klubu.

Krećite se, čagajte, klatite udovima, klizite po podiju, bilo da ste vani ili se tuširate, radite ručak ili brišete prašinu. Samo plešite. Zagarantiran vam je vedriji dan kakogod. Dakle, ako imate mogućnosti i vremena, svakako preporučam svima koliko god da vas ima.