Hrvatska Glazbena Unija prosvjeduje protiv PDVa na koncertne ulaznice

Hrvatska glazbena unija, jedna od udruga utemeljiteljica Instituta hrvatske glazbe, poziva sve glazbenike i medije na prosvjed glazbenika Protiv najviše stope PDV-a na ulaznice u Europi. Okupljanje počinje u subotu, 16. ožujka u zagrebačkom Vintage Industrial Baru u 13 sati.

U nedavnom priopćenju za javnost na ovu temu Predsjedništvo HGU-a zahvalilo je Ministarstvu kulture RH što je, nakon razmatranja iznesenih argumenata, odlučilo uputiti Vladi RH prijedlog da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kino ulaznice, te da iznosi 5%.
HGU nastavlja:  „Na žalost, Ministarstvo financija je odbilo prijedlog Ministarstva kulture, čime postaje posve jasno da se kulturna politika ove zemlje ne vodi u za to nadležnom ministarstvu, a niti u Saboru RH, kao najvišem zakonodavnom tijelu, već u Ministarstvu financija.“
Prema grubim analizama baziranim na podacima prikupljenim od članova HGU i organizatora koncerata,  broj koncerata domaćih glazbenika u Hrvatskoj samo u protekle dvije godine smanjio se za više od 50%“, navodi HGU i dodaje: „S obzirom da su prihodi od koncertne djelatnosti kap u moru državnog proračuna, daleko ispod razine statističke pogreške, Ministarstvo financija na prihodima proračuna zasigurno nije moglo uočiti taj zabrinjavajući trend, a vjerujemo da ne bi uočilo čak niti da se u protekloj godini u Hrvatskoj nije održao niti jedan jedini koncert.“
 
„Organizatori stranih koncerata već su najavili da će sve koncerte preseliti u Srbiju i Sloveniju, gdje je PDV na ulaznice tri puta niži nego u Hrvatskoj, kao i u gotovo svim državama Europske unije. Ako koncerata nema, onda je neaktivan cijeli jedan lanac ponude dobara i usluga, koji plaća PDV po stopi od 25% - od najma dvorana, agencija za prodaju ulaznica, reklamnih agencija, plaćenih radijskih i TV reklama, tiskanja plakata i plakatiranja, najma ozvučenja i rasvjete, prijevoza opreme i osoblja, redarske službe, ugostiteljstva, pa do honorara (i poreza na honorare) pratećih glazbenika, scenskih tehničara, režisera zvuka i rasvjete, tonskih i video snimatelja.... deseci, pa i stotine ljudi uključeno je u lanac započet onog časa kada netko odluči organizirati koncert, a iz sinergije svih tih poslovnih aktivnosti u konačnici se generira prihod za državni proračun“ – navodi HGU.

Objavljeno: Petak, 15 Ožujak, 2013 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box