Koji klub na Zrću najviše zarađuje?

Papaya, Aquarius i Kalypso - tim redom su se prema ostvarenim prihodima u prošloj godini pozicionirali klubovi na Zrću. Kad se usporede njihovi lanjski financijski rezultati s godinom prije, vidljivo je da Papaya snažno raste, Aquarius stagnira, a prihodi Kalypsa padaju, prenosi tportal.hr.

 
Iako nikad neće nadmašiti Davora Šukera, Hrvatska je u Zrću dobila još jedan svjetski prepoznatljiv brend. Prvo su je zvali Sodomom i Gomorom pa su joj tepali da je 'hrvatska Ibiza', da bi danas prerasla i jedno i drugo.
 
Međutim, usprkos medijskom hypeu na osnovi kojeg bi se dalo zaključiti da vlasnici tamošnjih klubova mlate milijune, stvarnost je, ako je vjerovati financijskim izvješćima (o čemu smo još lani pisali), dosta skromnija.
 
Partijanje na Zrću krenulo je početkom 80-ih, postalo je još žešće otvaranjem Kalypsa 1988, a kulminaciju je doživjelo početkom ovog stoljeća dolaskom zagrebačkih klubova Aquariusa i Papaye.
 
Kalypso radi pod skutima tvrtke Cissa čiji je vlasnik novaljski poduzetnik Boris Šuljić (49). U sklopu iste tvrtke je i hotel Boškinac s vinarijom. Lani je Cissa prijavila manje od milijun eura prihoda, točnije 6,97 milijuna kuna, dok je u 2010. on iznosio 8,3 milijuna kuna. Ipak, dobit je bila nešto veća, skromnih 172.000 kuna, te ju je Šuljić iskoristio za pokrivanje manjeg dijela gubitaka iz prošlih godina.
 
Cissa je sve do 2010, unatrag nekoliko godina, poslovala s gubicima, a to da je Šuljić imao problema dokazuje i njegovo ime na Linićevoj listi poreznih dužnika prema kojoj duguje državi 428.697 kuna poreza na dohodak.
 
Od 'purgerskog' dvojca Aquariusa i Papaye u 2011. bolje je financijske rezultate zabilježio klub s imenom tropskog voća.
 
Prihodi Papaye konstantno rastu iz godine u godinu, i od 2008. do lani su se više nego udvostručili. Prošla sezona njezinim vlasnicima, zagrebačkoj tvrtki Mondo, donijela je 11,4 milijuna prihoda, što je za 2,5 milijuna kuna više nego u 2010. Dobit im se utrostručila na 680.000 kuna.
 

 
U financijskom izvješću Monda, dostupnome preko FINA-e, sve bolje poslovanje objašnjeno je kao rezultat pojačanog ulaganja u promidžbu i honorare DJ-a.
 
Vlasnici Monda su Slaven Stojić (34), Igor Smola (34), Ozren Brunović te Ivan Bušljet (34), ekipa koju vežu mnogobrojni zajednički poslovni poduhvati. Oni stoje i iza zagrebačkog restorana i cateringa Lido te modnog brenda Galileo.
 
Mondo, odnosno Papaya, svakome od njih lani je donio po 440.000 kuna zarade jer su gotovo čitavu prošlogodišnju dobit zajedno s ostatkom zadržane dobiti iz ranijih godina, ukupno 1,8 milijuna kuna, isplatili sebi na račun.
Konkurentska tvrtka Aquarius-klub, čiji su vlasnici Miljenko Zadro, Ana Bram i Zrino Alpeza, u 2011. prijavila je 9,1 milijun kuna prihoda, što je za otprilike 200.000 kuna više nego godinu prije. Dobit im je bila 100.000 kuna manja te je iznosila nešto više od 500.000 kuna. Sve u svemu, više nego skromni financijski rezultati za jedan od najjačih klupskih brendova u Hrvatskoj.
 
Izvor: tportal.hr
Foto: Filip Brala/Zoran Krsulović