Sjajni amaterski filmovi Jameson Done in 60 seconds natječaja oduševili Luciju Šerbedžiju, Antonia Nuića i Ivana Šarića

Pod pokroviteljstvom Jamesona, jučer je u kinu Europa održana finalna večer i izbor pobjednika filmskog natječaja Done in 60 Seconds. Red dobrih filmova, red kritika i pohvala stručnog tima, sve uz sjajni Jameson rezultirali su opuštenom i zabavnom filmskom večeri na kojoj je trijumfirao remake kultnog psihološkog trilera Memento.

 
Hrvatska je uspješno izvršila svoju prvu Jameson misiju u 60 sekundi                         
Kratki filmovi rijetko dobivaju pažnju koju zaslužuju, no sinoć nije bilo tako u dvorani Muller kina Europa u Zagrebu gdje je Jameson s ponosom pokazao rezultate tromjesečnog filmskog natječaja Done in 60 Seconds. U svojoj hrvatskoj premijeri pokazalo se kako su naši filmaši dobro razumjeli zadatak koji je bio stavljen pred njih, a to je bilo sažeti omiljeni film u 60 sekundi. Premijerni Jameson Done in 60 seconds natječaj zabilježio je 31 prijavljeni film, a jučer su se u kinu Europa sastali svi - oni koji nažalost nisu ušli u finale, kao i oni koji su sanjali odlazak u London na globalni finale Jameson DISS natječaja i Empire Awards u ožujku.
 
Svaki je film pomno gledan i analiziran te se na kraju suočio s kritikama (i pohvalama) “strašnog” suda u kojem su bili Ivan Šarić, Lucija Šerbedžija, Dean Sinovčić i Ivan Šarić. Na jučerašnjoj finalnoj večeri troje članova podijelilo je s prisutnima svoje impresije vezane uz prijavljene filmove. Kvaliteta filmova bila je na zavidnoj razini, a osobito je impresionirala snalažljivost i dosjetljivost novopečenih filmaša koji su bez složene tehnologije i montaže filmsku ideju pretvorili u nešto veličanstveno.
 
Gosti finalne večeri uživali su u prikazivanju svih prijavljenih filmova, od kojih su ih neki iskreno nasmijali, a drugi natjerali na razmišljanje i prikazali neosporivi talent filmaša amatera. Posebna pažnja poklonjena je petorici finalista: “Lola rennt”, “Memento”, “Silver Linings Playbook”, “Sin City” i “The Prestige”. Žiri se složio u ocjeni kako grupa mladih ljudi koja je snimala ove filmove nisu samo amateri koji su se zabavljali u svojim garažama, već grupa stvarno talentiranih, potencijalnih filmskih režisera.
 
Vrijedi spomenuti kako je već prije samo finala pažnju portala na sebe svratio remake filma “Vukovi s Wall Streeta” (aka. Vukovi s Markovog trga) svojim britkim humorom i sjajnom režijom.  Pogledajte video na linku
 
Zbog kvalitete svih prijavljenih filmova žiriju nije bilo lako odrediti pobjednika, ali uz pomoć petog člana publike odluka je donesena i uvjerljivu pobjedu odnio je remake  kultnog neo-noir filma “Memento”, autorice Dinke Radonić i njene skupine filmskih entuzijasta. Vidljivo oduševljeni pobjedom, podijelili su kako je veliko zadovoljstvo biti pobjednik prvog hrvatskog natječaja Jameson Done in 60 seconds i predstavljati našu zemlju na globalnom Jameson Empire Done in 60 Seconds finalu te zahvalili Jameson Hrvatska na sjajnoj prilici.
“Memento” (Dinka Radonić) Pogledajte video na linku
 
Svima ostalima ostaje nada da će isti uspjeh ostvariti dogodine na drugom izdanju Jameson Done in 60 seconds natječaja.
 
#
Jameson Irish Whiskey, najprodavaniji irski viski u svijetu, povezan je s filmskim festivalima i događanjima još od 1998., a danas on slavi strast i umijeće snimanja filmova kroz Jameson First Shot s Kevinom Spaceyem, Jameson Cult Film Club (klub kultnih filmova), Done in 60 Seconds natječaj i Jameson Empire Awards. Slijedom fokusa na sedmu umjetnost, Jameson se u Hrvatskoj ranije povezao s filmskim festivalima u Puli, Zadru i Zagrebu.
 
##
Empire časopis je najprodavaniji časopis u Velikoj Britaniji koji se bavi filmskom umjetnošću, od mainstream filmova do nezavisne produkcije. Svake godine časopis organizira dodjelu Empire Awards na kojoj se nagrađuju filmovi u desetak različitih kategorija, od kojih je jedna i već spomenuta "Done in 60 seconds.”