Kako preživjeti mamurluk?

Sunčano jutro, a ti imaš dogovorenu kavu. Budilica ti zvoni, okrećeš se na drugu stranu kreveta. Glava ti puca, vrti ti se i ne možeš ustati. Večer prije ludi provod i previše alkohola. Rezultat: mamurluk.
 
Mamurluk nastupa kada se alkohol počne povlačiti iz tijela. Glavobolju uzrokuje dehidracija mozga. Spriječiti mamurluk se osim ne pijenjem alkohola može hranom i vodom.  Masna hrana, iako loše djeluje na jetru, upija alkohol, te je usto poželjno jesti hranu bogatu šećerom i vitaminima. Voda, naravno sprječava dehidraciju.
 
Također, sva pića ne uzrokuju mamurluk iste jačine. Pića koja sadrže veću količinu metanola uz etanol poput konjaka, viskija i crnog vina, uzrokovat će jači mamurluk nego pića poput džina i votke, koja ne sadrže metanol. Tamno obojena pića češće uzrokuju glavobolju. Pametnije je piti alkohol kroz dulji period, nego odjednom popiti cijelu bocu vina. Zadnje sate izlaska bolje je provesti pijući bezalkoholna pića ili vodu, jer će sljedeće jutro ljepše započeti.
 
No, često nitko ne razmišlja o jutru poslije. Cilj izlaska je napiti se, a posljedice će se već preživjeti kao i svaki put do tada.
 
Za lakše podnošenje mamurluka, pobrinuti će se:
 
Voda – Tijelo dehidrira od previše alkohola. Tokom dana treba piti dosta vode, jer pomaže u rehidraciji. Trebalo bi samo izbjegavati pretjerano hladnu ili vruću vodu.
 
Vitamini – Vitamini B i C su najbolji protusaveznici alkoholu. Kako se vitamini skupine B koriste se apsorpciju alkohola, tijelo ga se dan poslije ne može zasititi. Jedite voće i pijte voćne sokove. Bit će osvježavajuće i vratiti će vam energiju. Vitamin C potrošen u jetri nadoknadite s barem 2 šumeće tablete toga dana, ako nećete jesti voće.
 
Tost, krekeri - Nakon pijenja na gotovo svaku zdravicu koja se mogla napraviti noć prije, nekoliko kriški običnog tosta su dobra ideja - izbjegavajte stavljanje marmelade ili maslaca na njih. Ovakva hrana održava razinu šećera u krvi stalnom i daje osjećaj sitosti.
Med - Pojedite jednu žlicu običnog meda, ili dodajte malo meda u svoju vodu ili čaj. Pomoći će ublažiti suhoću u vašem grlu.
Jaja – Jaja sadrže aminokiseline koje pobjeđuju mamurluk. Bogata su proteinima i sadrže vitamine A i S. Ako možete odoljeti tavi, dva kuhana jaja su najbolji lijek. Ako ste skloniji pečenim jajima, umjesto maslaca koristite suncokretovo ulje umjesto maslaca.
Svakako treba izbjegavati:
Kava - Kofein će vas još više dehidrirati, te će još više naškoditi vašem trbuhu. Također kao i alkohol, ima diuretička svojstva, što znači da pomaže tijelu da izbaci tekućinu.
Aspirin - Ako imate glavobolju, suzdržite se od aspirina, jer će nadražiti već ionako osjetljivu sluznicu želuca. Ne uzimajte paracetamol. Iako se često koristi kao zamjena za aspirin, metabolizam alkohola može pojačati toksično djelovanje ove supstance na jetru.
Cjelodnevno spavanje – Iako mislite da ćete mamurluk najbolje izliječiti spavanjem, varate se. Umjesto otriježnjenja, nakon buđenja i dalje ćete osjećati mamurnost. Najbolje je kombinirati vodu, navedenu hranu, svjež zrak. Po potrebi i krevet.
Hoćete li se na sljedećoj pijanki sjetiti pametnih savjeta?
 
Iva Sušić