Nova rubrika: "Iz shakera" by Mario Aidone

Uvodimo novu rubriku na portalu koja će vas upoznavati o svijetu koktela i vještini pravljenja istih - "Iz shakera" by Mario Aidone.

Mario Aidone je barmen s europskom licencom, završio je školu u Artmixing iz Stuttgarta kod Sonera Altana (četverostruki prvak Njemačke u Show bartendingu), sa kojim je zajedno radio u dva poznata cocktaila bara u Stuttgartu: Buddha Lounge Red Mandarin i Lounge Bar Bett, te u nizu drugih barova u istom gradu.

U Buddha Lounge Red Mandarin baru upoznaje se sa tematikom "molekularna mixologija ili molekularni kokteli", kada ima veliku čast raditi sa jako poznatim barmenom iz Austrije, Rumenom. Što se tice tečajeva, Mario upravo radi na kompletno novom konceptu i kako stvari stoje, bit' će dosta tečajeva koji će biti modularno napravljeni, tako da će svatko moći krenuti na sljedeći tečaj kad hoće. Vlasnik je škole za barmene - Mixology.

Mario je posljednje četiri godine u Rijeci radio u Terminalu, Clubu Boa, Sky baru (kao barmen i voditelj), a 2006. je isti posao obavljao na Hvaru.

 

 

IZ SHAKERA by Mario Aidone

Kao vlasnik škole za barmene Mixology iz Rijeke spomenuo sam već vanjsku suradnju s drugim školama iz Europe. Naime, od 22. do 25. travnja 2012. otišao sam u Njemačku položiti još jedan tečaj za barmene „ Mixkurs Profi Klassisch“ u školi pod nazivom MixSchule Walter Fröscher.

Prvi dan ovog nezaboravnog iskustava počeo je u nedjelju u 10.00 ujutro te trajalo do 18:00 h.  Stekao sam nova iskustva i također nova poznanstva. Najviše me fasciniralo što je na tečaj došlo petnaest polaznika u rasponu godina od 18 do 50 te da nisu to bili samo pripadnici muškog, već i ljepšeg spola.

Osobno me fascinirala gospođa Heinrich koja ima između 45 – 50 godina. Položila je sve prepreke bez ikakvih problema. To pokazuje koliko je u svijetu poznat posao odnosno zanat barmena te da to nije zanimanje samo za mlade i samo za muškarce, već za sve koji to istinski žele, što kod nas u Hrvatskoj nažalost još nije tako. Kao što ste vjerovatno i sami primjetili kod nas postoje samo mladi muškarci koji su završli taj zanat.

Najžalosnije što kod nas mladi barmeni se sve više zanimaju samo za „flair“ ( bacanje boca ), što nema veze sa istinskim pravim barmenstvom u pravom smislu riječi jer ako ne znaju klasične recepte, grupacije pića i kako se pripremaju kokteli, to u prvom planu nije barmen nego showman koji samo zna bacati boce i žonglirati.

Od petnaest polaznika dvoje nas je došlo do „ Mixkurs Profi Klassisch“ koji smo ujedno i položili. Veliki je uspjeh i velika čast položiti „ Mixkurs Profi Klassisch“  u tako cijenjenoj školi. Tijekom tečaja isprobavali smo i izrađivali mnoge klasične koktele kao što su Martini, Manhattan, Grasshopper, Brandy Alexander, Gin Fizz, Tom Collins  i mnoge druge, no također smo izrađivali razne inovacije Barmeistera Waltera.

Nakon četiri dana obuke došao je trenutak završnog i praktičnog ispita koji se temeljio na izradi vlastitih inovacija u kojem su se ocijenjivala 3 jako bitna čimbenika pri pripremljanju koktela, a to su: baza koktela, modifying agent i flavoring-aromatic-coloring- part. Nakon uspješno završenog tečaja u Mixschule Waltera Froschera, vratio sam se u Rijeku pun novih iskustava i stečenih poznanstva.

Sljedeća moja destinacija izvan granica biti će Berlinu kod još jednog renomiranog njemačkog barmena Denisa Schultza s kojim ćemo pričat o molekularnoj mixologiji.

U idućoj priči doznajte neke čudnovate stvari....

Objavljeno: Srijeda, 23 Svibanj, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box