Na konferenciji za medije predstavljen iznimno bogat program Clubture Foruma

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je program ovogodišnjeg Clubture Foruma koji će se odvijati u prostorima AKC Medika od 11. do 14. lipnja.

Savez udruga Klubtura/Clubture od 2002. godine djeluje kao suradnička programska platforma unutar koje organizacije-članice razmjenjuju kulturne programe i surađuju na osmišljavanju i realiziranju projekata. Katarina Pavić, koordinatorica mreže Clubture, podsjetila je na dosadašnje rezultate:

“Kroz djelovanje Clubturea u programsku je suradnju bilo uključeno više od 80 organizacija iz svih dijelova Hrvatske s više od 100 programa, unutar kojih je ostvareno više od 1000 događanja. Programi su se odvijali širom Hrvatske, a više od 80% sadržaja odvijalo se izvan Zagreba.”

Forum će ove godine okupiti 73 predstavnika 50 organizacija iz 17 gradova i mjesta iz svih krajeva Hrvatske koji će osim u formalnom dijelu sudjelovati i u otvorenim diskusijama o nezavisnim centrima kulture i neprofitnim medijima i kulturi, a bit će održana i dva kraća javna predavanja o okvirima financiranja nezavisne kulture unutar pristupnih fondova EU, kao i o kulturnim politikama Europske unije.

“Forum će biti od posebne koristi za nedavno osnovane organizacije koje nemaju višegodisnje iskustvo u suradničkim projektima koji će osim rada na konkretnim suradničkim projektima.”, naglasila je Katarina Pavić.

U kulturnom dijelu programa Clubture Foruma, koji je predstavila izvršna producentica Iva Vrdoljak, sudjeluje stotinjak glazbenika, performera, književnika, glumaca i drugih umjetnika iz čitave Hrvatske koji će izvesti preko trideset programa.

Najzastupljeniji je glazbeni program, koji se odvija sva četiri dana u večernjim i noćnim satima i u kojemu će nastupati javnosti dobro poznati izvođači poput Radikal dub sound-a, Tobogana, King Shango Sound Systema, DJ Chatka i nadolazeće snage alternativnog zvuka: dubrovački bend Prijetnja Ogledalu i pulski hip-hoperi Why Not.

“Posebno bih izdvojila dva događanja: u četvrtak, prvog dana Foruma će Zagrebački zbor pritužbi, nakon devet iznimno uspješnih nastupa, predstaviti novu pjesmu, a u subotu nastupaju Chicks on Speed, svjetski poznati electroclash bend, čiji nastup se organizira u suradni sa Zagreb Pride-om.”, naglasila je Iva Vrdoljak.

U filmskom djelu programa istaknute nezavisne producentske kuće Fade In i Restart predstavit će svoju recentnu produkciju, a riječki Filmaktiv prikazat će prošlogodišnju selekciju animiranih filmova Independent Exposure. Paralelno će se, od četvrtka do nedjelje, održavati i 10. Maraton kratkog filma.

U kazališno-performerskom dijelu najavljen je novi nastup Cirkuskabarea, večeri malih cirkuskih formi, kao i premijera multimedijalnog plesnog performansa Deja Vu?!

Na književnoj večeri svoje radove će čitati polaznici škola kreativnog pisanja iz Rijeke i Zagreba, a bit će postavljene i četiri izložbe od kojih je izdvojena video-instalacija Tomislava Brajnovića “Srpsko-hrvatski”.

Trajni umjetnički doprinos prostoru AKC Medika ostavit će poznati grafiti umjetnici Vjeran Hodonj i članovi kolektiva Komikaze oslikavanjem zidova.
Prostor AKC Medika logična je lokacija održavanja Clubture Foruma.

“Radi se o prostoru bivše tvornice lijekova “Medika”, koji po uzoru na najbolje europske prakse oživljava napuštene gradske prostore od strane kolektiva koji se bave različitim vidovima kulture, i pretvara ih u mjesta susreta za razmjenu ideja i međusobnu suradnju, te pružanja konstruktivne alternative uobičajenom upražnjavanju slobodnog vremena”, pojasnila je Sanja Burlović, koordinatorica Attacka.

Iako se radi o prostoru koji je dobiven na privremeno korištenje, čime problem prostora za aktivnost nezavisne kulture i kulture mladih u Zagrebu i dalje ostaje neriješen, brojne udruge i pojedinci koji svakodnevno koriste prostore Medike dokazuju da se radi o kvalitetnom i ispravnom modelu.

Održavanje Clubture Foruma svakako će doprinijeti većoj vidljivosti, a možda i potaknuti na trajnije rješenje jer, kako kaže Sanja Burlović: “Prostor već sada ne zadovoljava sve potrebe nezavisne kulturne scene jer se svakim danom pojavljuju novi interesenti kojima je potreban prostor za rad i stvaranje.“