OPERA "MARCO POLO" – SVJETSKA PRAIZVEDBA U RIJEČKOM KAZALIŠTU

Ansambl riječke Opere HNK Ivana pl. Zajca svoju će sezonu zaključiti iznimnim događajem, međunarodnim projektom upravo uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju: svjetskom praizvedbom opere "Marco Polo" poznatog talijanskog skladatelja, dirigenta, teoretičara i pijanista Danielea Zanettovicha.

U suradnji s Međunarodnim centrom za umjetnost i kulturu iz Rima, praizvedba opere pod ravnanjem dirigentice Nade Matošević Orešković i u režiji Ozrena Prohića, na programu je u srijedu, 24. travnja 2013. u 19.30 sati.
Prema riječima intendantice riječkog HNK i dirigentice Nade Matošević Orešković riječ o izuzetno velikom i zahtjevnom projektu, a s obzirom na to da se djelo prvi put postavlja na scenu istodobno je odgovornost, ali i čast postaviti smjernice za daljnja postavljanja ovog djela. Istaknula je važnost međunarodne suradnje u financiranju projekta, ali i u umjetničkom smislu, jer u autorskoj i solističkoj ekipi sudjeluju inozemni umjetnici.
 
Opera je načinjena u  tri čina prema libretu milanskog književnika Fabia Cerese, a prema ideji Enrice Guarini, voditeljice Međunarodnog centra za umjetnost i kulturu u Rimu, a uz pomoć grofice Margherite Cassis Faraone, mecene projekta, kojoj opera i posvećena.
Libreto koji  slobodno obrađuje 40., 41. i 42. poglavlje glasovite Polove knjige Il Milione, donosi epizodu o boravku Marca Pola na dvoru Kublaj-kana. Stoga djelo, kako je kazala Enrica Guarini, ne obrađuje život Marca Pola, nego želi biti izraz poštovanja i posveta  velikom putniku i čovjeku.
Redatelj Ozren Prohić je naglasio kako je Marco Polo kao tema ponovno postao središtem interesa suvremene znanstvene i publicističke javnosti. Njegovo podrijetlo, povezanost s otokom Korčulom, povezanost s Mletačkom Republikom kao i njegova putovanja opisani u njegovoj knjizi, ponovno raspiruju maštu brojnih istraživača, povjesničara, novinara i dokumentarista. Stoga i ovo operno djelo koje u svome libretu nosi jedan politički događaj iz života i boravka Marca Pola na dvoru Kublaj-kana doprinosi i utpotpunjava sliku rekonstrukcije njegova života.
 
Opera, kako je kazao Ozren Prohić, kroz dramski libreto, odnosno kroz političke manipulacije, ljubavnu priče te dvorske intrige nosi ideju humaniteta i pacifizma. Stoga se radi  o praizvedbi iznimnog djela koje tematski i u glazbenoj provedbi kroz prošlost, govori i o našem svijetu.
Kostime za predstavu potpisuje Ségolène De Witt, francuska modna dizajnerica i kazališna kostimografkinja koja trenutno radi u Beču, a koja je inspiraciju za kostime  pronašla u kineskoj arhitekturi i njenim linijama, istodobno jednostavnim i snažnim.Scenografija je djelo Dalibora Laginje, koreografkinja je Maja Marjančić, aoblikovatelj svjetla Zoran Mihanović. 
 
U solističkoj su ekipi Valdis Jansons iz Latvije i Robert Kolar koji će se izmijenjivati u ulozi Marca Pola, Siniša Štork i Christian Faravelli iz Italije koji će pak alternirati u ulogama Kublaj-kana i Prvog shenga,  Branko Robinšak (Argon), Ambra Vespasiani i Jelena Kordić (Bolgana), Vedrana Šimić (Alanija), Toni Plešić (Starac s planine), Sergej Kiselev i Karlo Ljubičić (Mladi trgovac), Dario Bercich (Stari trgovac), Fabio Serani (Sheng, drugi), Martin Marić (Thai), Anamarija Knego (Anđeo), Marko Fortunato i Karlo Ljubičić (Chesitan) i Blagoj Nacoski (Aedo).
 
www.hnk-zajc.hr