Kubanske vlasti će zabraniti "vulgarnu" glazbu koja "prijeti" tradicionalnoj kubanskoj kuturi i predstavlja žene kao "groteskne seksualne objekte".

Sve popularniji reggaeton, miks hip hopa, reggaea i latino ritmova, prijetnja je pravoj glazbi i promotor jeftine, agresivne seksualnosti koja ponižava senzualnost žena, smatraju kubanske vlasti.

Vlasti namjeravaju kazniti sve izvođače, glazbenike, umjetnike i promicatelje reggaetona i drugih neimenovanih glazbenih stilova koji prijete tradicionalnoj glazbenoj kulturi zemlje, stoji u priopćenju Instituta kubanske glazbe, prenosi britanski Guardian.

 

'Ne govorimo samo o reggaetonu. I u drugim muzičkim stilovima ima dosta vulgarnosti, banalnosti i mediokriteta', rekao je Orlando Vistel Columbié, šef Instituta i dodao: 'Ipak, reggaeton je najozloglašeniji. S jedne strane tu su agresivni, seksualno opsceni tekstovi koji iskrivljuju urođenu senzualnost Kubanki, predstavljajući ih kao groteskne seksualne objekte, a s druge strane to je nekvalitetna glazba.'

Na otoku na kojem su muzika i ples osnovni dio svakodnevne kulture i na kojem se mladi sve više udaljavaju od tradicione salse ili sona kako bi slušali reggaeton, ovaj potez bi mogao izazvat gnjev.

Glazbenicima koji sviraju reggaeton prijeti izbacivanje sa službenih lista koje se smiju puštati na radiju i televiziju, iako Kubanci uvijek mogu okrenuti radiostanicu iz Miamija ili okoline.

Novi zakon bi uskoro trebao precizirati kakva se vrstu muzike može puštati na javnim mjestima.

Reggaeton je nastao u Panami 80-ih godina prošlog stoljeća odakle se proširio po cijeloj Južnoj Americi i među hispano zajednicama u SAD-u gdje su potomci jamajkanskih imigranata miješali reggae s hip hopom.

 

Objavljeno: Ponedjeljak, 10 Prosinac, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box