Gangnam Style mijenja način zarade od glazbe

 
Videoklip za pjesmu "Gangnam Style" koji je najgledaniji u povijesti Youtubea približava se milijarditom pregledu, što tvorca pjesme i spota čini sve bogatijim - on će samo od TV reklama, reklama na Youtubeu i prihoda od downloada pjesme ove godine zaraditi 7,9 miliona dolara.
Kako danas piše Associated press, ovaj reper iz Južne Koreje, poznatiji pod pseudonimom PSY, postaje milijarder samo zbog ovakvih izvora prihoda, što donosi promjene u načinu na koji se danas zarađuje u glazbenom biznisu.
Associated press je do procjene Parkove zarade došao na osnovu pregleda javno dostupnih informacija i na osnovu procjena koje stižu iz glazbene industrije.
Agencija također ukazuje na činjenicu da najveći dio prihoda neće doći iz Parkove rodne Južne Koreje ili iz drugih azijskih zemalja. Naime, od online prodaje glazbe u svojoj zemlji on će zaraditi manje od 60.000 dolara.
Associated press u svojoj analizi pokazuje kako funkcionira način na koji je Park došao do ogromne zarade u svijetu. Video spot za "Gangnam Style" je od objavljivanja u srpnju imao više od 880 miliona pregleda na Youtubeu, potukavši prethodnog rekordera, spot za pjesmu "Baby" Justin Biebera koji je od veljače 2010. godine do danas imao više od 808 miliona pregleda.
Youtube kanal repera PSY, na kojem se pored "Gangnam Style" nalaze i druge njegove pjesme te koncertne snimke trenutno ima gotovo 1,3 milijarde pregleda.
Kompanija za online video reklame TubeMogul procjenjuje da su PSY i njegov agent, firma YG Entertainment zaradili oko 870.000 dolara na ime svog dijela zarade od reklama koje idu zajedno sa Youtube video klipovima.
PSY i YG Entertainment prihoduju također od pregleda parodijskih video klipova na spotove ovog repera.
Google, vlasnik Youtubea, detektira korištenje materijala zaštićenog autorskim pravima i autori mogu prekršiocima naložiti da sporni video uklone ili da mu dozvole da ostane uz obavezu da prihod od reklama dijeli sa Youtubeom.
 
Najviše pregleda originalnog spota dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, na drugom mjestu je Tajland, a tek na trećem Južna Koreja.
Pri tome, kako kažu Youtubeovi stručnjaci, prodornost reklama je veća što je neka zemlja razvijenija.
Što se tiče legalnih skidanja pjesme sa Interneta, "Gangnam Style" je u SADu skinuta oko 2,7 miliona puta otkako se pojavila na prvom ili drugom mjestu najprodavanijih, pokazuju podaci kompanije Nielsen SoundScan.
Pjesma se prodaje za 1,29 dolara u Apple online prodavaonici iStore, koja je najjača na tržištu. Apple obično zadržava za sebe oko 30% svih prihoda od prodaje pa bi PSYu i njegovom menadžeru moglo pripasti oko 2,4 miliona dolara.
Nije jasno kako se novac dijeli između repera i YG Entertainment, ali ljudi iz južnokorejske muzičke industrije kažu da bi omjer mogao biti 70:30 za prihode od "skidanja" pjesme u SADu. U Južnoj Koreji međutim zarada je daleko manja. Stanovnici ove zemlje plaćaju manje od 10 dolara mjesečno pretplate za online glazbene servise koji im omogućavaju sklidanje na stotine pjesama ili neograničen pristup pjesmama za puštanje preko Interneta.
To znači da je cijena jedne skinute pjesme oko 10 centi, a jednog online puštanja pjesme oko 0,2 centa.
Reperov udio u zaradi od skidanja "Gangnam Style" je 14%, a od online puštanja 7,5%. U posljednjem slučaju to znači da on dobija 7,5% od 0,2 centa i to prije nego što sukompozitor pjesme dobije svoj udio. Najveći postotak dobijaju agent PSY-ja i online prodavači.
 
S obzirom da je prema podacima sa južnokorejske top liste "Gangnam Style" zaključno sa studenim skinut više od 3,6 miliona puta i pušten više od 40 miliona puta, to znači da će PSY na domaćem terenu zaraditi na ovaj način nešto više od 61.000 dolara.
Ali i da će zaraditi manje od prodaje CD-a, koja se rapidno smanjuje - oko 50.000 dolara.
 
 

Objavljeno: Subota, 8 Prosinac, 2012 /

Marketing

Marketing

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialize correctly.

FB Box