Sve je spremno za Ri Rock: svirka u Palachu može početi

Stižu dvadeset i dva demo benda iz Primorja i Istre, a tu su i posebni gosti – riječka grupa One Piece Puzzle i osječka Gužva u 16-ercu.
Sve je spremno za trideset i četvrti, Posljednji Ri Rock. Satnica je kompletirana, karte su u prodaji i svirka u Palachu može početi. 

Na ovogodišnji festival, što će se održati u petak i subotu, stižu dvadeset i dva demo benda iz Primorja i Istre, a tu su i posebni gosti – riječka grupa One Piece Puzzle i osječka Gužva u 16-ercu.

Od dvadeset i dva prvotno najavljena benda koji će se boriti za jednu od tri vrijedne nagrade, nastup na Ri Rocku otkazala je krčka grupa Buco i kalašnjikovi, umjesto koje će nastupiti Šum, bend koji su prije nekoliko mjeseci osnovali zaljubljenici u glazbu inspirirani bluesom, indie scenom i elektronikom.
  Istra i otoci
Iz Pazina u Rijeku stiže grupa Alarm koja postoji od 2010 godine. Bend svira melodični hardcore i do sada je održao gotovo 30 nastupa. Iz Pazina dolazi i grupa Bez identiteta. Do sad su objavili demo album »Ću ti levat bubanj« s 5 pjesama, »Neubrano djevičanstvo« s 11 pjesama i najnoviji materijal, »Oslobodi se«, koji sadrži 8 novih pjesama koje će bend predstaviti nakon promocije u siječnju. Buzetski Posljednji bunker djeluje od ožujka 2011. godine. Članovi benda koji svoju glazbu opisuju kao mješavinu ska/rock/punk žanra svojim socijalno-političkim pjesmama predstavljaju posljednju liniju obrane pred nasrtajem modernih konzumerističkih instant-trendova. Na Ri Rock stiže i pulski bend Mighty Zazuum koji je već imao prilike nastupiti pred riječkom publikom. Pulu predstavlja i metalcore bend Mortal Divinity koji svira od ljeta 2010. Godinu dana kasnije snimili su materijal »Painting The Mirrors« koji će se predstaviti publici u Palachu. 
   Iz Malog Lošinja stižu dvije grupe – rock bend Merfolk koji postoji godinu dana tijekom kojih je održao 20-ak svirki i pobijedio na dva festivala te Svinjsko korito, bend čiji počeci sežu u 1998. godinu. U aktualnom, tročlanom sastavu djeluje od 2008. godine. 
  

Rijeka i okolica
Na Ri Rock dolazi i hard rock bend Epicentar iz Jadranova te pop/punk/rock bend Kraj programa nastao krajem 2011. godine. Grupa je u pola godine rada snimila prvi album koji sadrži 11 autorskih pjesama te trenutno traže izdavača. Najznačajniji nastup za bend bio je na Jelen Demofestu u Banjaluci na kojem su osvojili drugo mjesto te glazbenu opremu u vrijednosti od 3000 eura. 
   Među brojnim riječkim grupama koje će nastupiti na ovogodišnjem Ri Rocku nalaze se i iskusni ri-rokeri, kultni i nadaleko poznati tročlani bend PHC te grupa Balathon nastala krajem 2010. godine iz pepela bendova Acaid i Etnah. Djeluje pod utjecajem progresivnih i psihodeličnih rock bendova 60-ih, 70-ih i 80-ih godina, ali i modernijih alternativnih pravaca. Riječka grupa Komfor je krajem 2010. godine osmislila koncept banda čija je baza zvuka utemeljena na dvije akustične gitare i dva vokala. Iz Rijeke je i grupa Mutilated Evilution koja postoji od 2010. godine. Čine ju četvorica glazbenika koji sviraju kombinaciju hardcore/sludge metala. Do sada su snimili demo s 4 stvari, a imamo materijala i za punokrvni album. Riječka grupa Krematorium djeluje od 2007. godine. Ima dva demoalbuma, »Without Fucking Remorse« i »Evil Is Released«, a novi materijal predstavit će na Ri Rocku na koji se vraćaju nakon dvije godine izbivanja. Još jedna riječka grupa, Muhe bez glave, koja postoji od 2006. godine, trenutno djeluje kao trojac. Bend iza sebe ima promotivni CD s 4 pjesme i demoalbum sa 16 pjesama. Do sada su svirali na stotinjak koncerata i festivala. Predstavnici »domaćina« bit će i dečki iz metal grupe Syleth koja je i prošle godine svirala na Ri Rocku. Na festivalu će nastupiti i Puls Fools, grupa čiji se članovi opisuju kao stari, oronuli rokeri. 

  Stižu RIčke
Mušku dominaciju na Ri Rocku razbit će RIčke, riječki neandertalski rock bend sastavljen od 5 nadobudnih mladih djevojaka željnih stvaranja glazbe. Postoje od početka ove godine i sviraju autorske stvari o današnjem društvu, religiji i komercijalizmu. 
   Opatijski hardcore bend Cut the cord čine bivši članovi bendova No army i Tandemi prošlog sjećanja koji trenutno snimaju prvi demo album. Opatijsko-riječki bend No Army nastao je krajem 2008. godine, a izvodi brzi energični punk sa socio-političkim tekstovima. Iza sebe ima demoalbum i 50-ak nastupa na konceratima i festivalima. 
   Na Ri Rock se vraća i lovranska grupa The Shamrock nastala iz istoimenog punk sastava na 29. Ri Rocku. Bend svira folk, iza sebe ima brojne nastupe, demo »Sjećanje na Livade« s 3 pjesme, a trenutno priprema prvi, ali svakako ne i posljednji studijski album.

izvor: Novi list